Se & Göra

Trots sin knappa storlek är Vetlanda en stad där det finns mycket att uppleva. Här finns allt från ett utbrett cityliv till museer om stadens historia. Vi har listat allt du behöver veta om hur du upplever Vetlanda på bästa sätt. 

Upplev Vetlandas cityliv

I Vetlanda city finns det mycket roligt att upptäcka. Du kan antingen utforska stadens stora shoppingutbud eller besöka bowlinghallen, badhuset eller någon av Vetlandas lekplatser.  

Biograf Saga

Vetlandas enda biosalong med 161 sittplatser hittar du mitt i centrala Vetlanda. I den här gammelrosa byggnaden som andas retrostil kan du njuta av aktuella filmrullar året runt. Salongen är modernt utrustad och rullstolsanpassad. Biljetter köper du enkelt via Filmstadens hemsida

Vetlanda Bowling

Varför inte pausa shoppingrundan med en runda bowling? I Gallerian belägen mitt i centrala Vetlanda hittar du Vetlanda Bowling, där du både kan bowla, avnjuta en god måltid eller bara ta ett glas i baren. 

Vetlanda Badhus

I Vetlanda badhus kan du bada, träna eller bara njuta i relaxen. Här finns det en bassäng på 16 meter och en mindre rehabbassäng med en höj- och sänkbar botten. 

Förutom simhallen finns det även en relaxavdelning i en mysig och modern miljö, möblerad med växter och relaxmöbler. Här hittar du också en bubbelpool, fem olika sorters bastur samt mat- och dryckservering. 

För den som hellre vill besöka badhuset för ett träningspass finns det tillgång till ett gym anpassat för alla olika åldersgrupper. På badhusets gym kan du träna både styrka och kondition. Tillgång till fria vikter finns för den som hellre föredrar det. Gymmet har en åldersgräns på 16 år. 

Besök någon av Vetlandas 48 stycken lekplatser

Har du barn är ett eller flera besök till någon av Vetlandas hela 48 stycken en perfekt aktivitet. Parkerna finns över hela staden, och besöken kan med fördel avnjutas med en medtagen picknick.  

Shopping 

Vetlandas shoppingliv består av alltifrån små gårdsbutiker till stora köpcentrum. Här hittar du som konsument ett utbud med flera av landets klassiska butikskedjor blandat med mindre, lokala butiker. 

Besök några av Vetlandas museer 

Vetlanda har flera museer med olika utbud som är värda ett besök. Flera av museerna erbjuder gratis inträde till flera av utställningarna.

Vetlanda skolmuseum 

Ett besök på Vetlanda skolmuseum tar dig tillbaka till gångna tider. Här får du en inblick i hur det var att gå i skolan förr i tiden. Merparten av föremålen som visas upp kommer från gamla skolor runt om i Vetlandaområdet. Förutom lärarinnebostaden hittar du även en stor samling av gamla skolplanscher.  

Skolmuseet håller till på Forngården och har öppet under helgerna och sommarmånaderna. Visning kan även ordnas med överenskommelse. 

I samband med ditt besök kan du sätta dig ned för en kaffe, kaka och en lugn stund på Forngårdens sommarcafé. 

Ädelfors gruv- och mineralmuseum

I Vetlanda finns det upp till 42 nedlagda gruvor och en av dem är gruvan i Ädelfors. Ädelforsgruvan var i drift mellan åren 1738–1889, men är nuförtiden ett museum. Vid ett besök får du bland annat ta del av den Bielkeska mineralsamlingen som omfattar närmare 7 000 föremål och information om andra gruvor inom Vetlanda kommun. 

Museet ligger beläget i byn Ädelfors 18 kilometer utanför Vetlanda. 

Industrimuseum och Nostalgimuseum i Ekenässjön

Vid ett besök till Industri- och nostalgimuseet i Ekenässjön får du följa med på en tidsresa genom bygdens industrihistoria. Här får du uppleva verksamheterna på nära håll och se hur allt från glas till möbler och elektricitet producerades. 

Ett besök här är endast möjligt med hjälp av en guide som behöver bokas i förtid. 

Sandellmuseet

Bredvid Fröderydskyrka hittar du Sandellmuseet, en minnesgård upprättad för Lina Sandell, som var en psalmförfattare och uppväxt i Fröderyd. Hon är bland annat känd för psalmen Tryggare kan ingen vara

På museet får du ta del av föremål som tillhört Lina Sandell och resten av Sandell-familjen. 

Avgiften är frivillig. 

Forngårdsparken

Även Forngårdsparken är en plats för nostalgi och svunna tider. Här får du vandra runt och kika in i gamla byggnader och ta del av hur livet levdes förr i tiden. Förutom gamla soldattorp finns här en marknadsbod och en kopparslagarverkstad. Här hittar du även Vetlandas skolmuseum, som vi redan har nämnt. 

Upptäck Vetlandas golfliv

Förutom cityliv och museer finns det också något att göra för den som uppskattar en härlig golfrunda. Här finns allt från 18-hålsrundor till minigolfbanor. 

Vetlanda golfklubb

Vetlanda golfklubb bildades 1983, öppnades för golfspel med tio hål under 1985 och blev en fulltalig 18-hålsbana år 1989. På Vetlanda golfklubb får du en naturnära golfupplevelse, särskilt eftersom banan ligger mitt i Östanå fritidsområde. 

Anläggningen ligger ungefär två kilometer från centrala Vetlanda och precis intill sjön Grumlan. 

Förutom golfbanan finns här en av Smålands mest välsorterade golfbutiker och en restaurang med rättigheter och utsikt över det vackra landskapet. 

Golfsäsongen börjar i mars och avslutas i november. 

Myresjö bangolf

En liten bit utanför Vetlanda hittar du Myresjö och kommunens enda minigolfbana som är godkänd för tävling. Här kan du tävla mot vänner och familj på den fina 18-hålsbanan. 

Forngårdens minigolf

I anslutning till Forngårdens sommarcafé finns Forngårdens minigolf. Här finns nämligen en minigolfbana med inte färre än 12 hål. Du hyr boll, minigolfklubba och protokoll på caféet när det är öppet. Är serveringen stängd kan du hyra allt du behöver på bad- och gymanläggningen som ligger i närheten. 

Astrid Lindgrens värld – höjdpunkten för både stora och små

Bara en timmes bilresa bort från Vetlanda hittar du Vimmerby och den populära familjeattraktionen Astrid Lindgrens Värld. Här får du träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Rasmus på luffen. Du kan även uppleva både Mattisborgen och Körsbärsdalen på nära håll. 

Parken är lika stor som 22 fotbollsplaner, och överallt stöter du på nya miljöer och karaktärer. Astrid Lindgrens Värld är en rolig upplevelse för både stora och små Astrid Lindgren-fans.