Äta

När du besöker Vetlanda kommer du inte ha problem med att hitta någonstans att äta. Här finns det ett stort urval av både restauranger och caféer. Läs vidare och ta del av hela listan. 

Restauranger

Pinchos i Vetlanda

En av Vetlandas efterlängtade nykomlingar är apprestaurangen Pinchos.

Gå hit med kompisgänget eller familjen och beställ en hel buffe av smårätter helt i din smak, bara genom några enkla knapptryck i Pinchos-appen. Pinchos i Vetlanda ligger i närheten av Vetlanda station. 

Centralhotellets Restaurang

Restaurangen på Centralhotellet i Vetlanda har ett bred meny med allt från goda sallader till saftiga högrevsburgare. Restaurangen har öppet måndag till och med fredag varje vecka. 

Eftersom restaurangen är ett populärt val är det bra att boka bord innan ett besök. 

Vebände Gård

Under sommarmånaderna får du möjighet att avnjuta maten under Vebände Gårds lunchserveringar. Restaurangen är öppen för bokningar under årets resterande månader. Här kan du välja bland mat från både buffé och á la carte-menyn. 

Varje år bjuder Vebände Gård även in till sina populära julbord och vårbufféer. Vebände Gård erbjuder även catering, konferens, boende och deras populära femkamp som gärna skräddarsys efter dina önskemål. 

Vetlanda Stadshotell

På Vetlanda Stadshotell bjuds du på småländska smakupplevelser. Restaurangen håller öppet måndag till torsdag och ligger mitt i centrala Vetlanda vid Stortorget. 

Martins Kök & Deli

Ett stenkast från Vetlandas Stadshotell och Stortorget ligger Martins Kök & Deli, som bjuder på allt från dagens lunch till test av olika och spännande delikatesser. Hos Martin kan du köpa frukostpåsar med innehåll enligt dina önskemål och färska smörgåsar med ett urval av många olika fyllningar och pålägg. 

Martins Kök & Deli erbjuder också catering i form av charkbrickor, ostbrickor, smörgåstårtor och delikatessbufféer för avhämtning eller avlämning vid dörr. 

Restaurang DIAA

Kvartersrestaurangen DIAA är en av Vetlandas mindre pärlor som serverar mat med både grekisa och arabiska influenser. De bjuder på arabiska specialiteter som falafel, tabbouleh, fyllda piroger och fattoush. På DIAA kan du äta på plats, ta med dig maten och beställa catering. 

Centrumgrillen

Centrumgrillen mitt i centrala Vetlanda erbjuder det traditionella gatukökssortimentet. Här serveras dagens lunch måndag till fredag, och du kan sitta både inomhus och utomhus. 

Hasses Gatukök & Pizzeria

Precis intill Kvarndammen finner du Hasses Gatukök & Pizzeria. Här fylls det traditionella gatuköksutbudet ut med pizza, salladsbuffé och dagens lunch-erbjudanden. Det finns gott om sittplatser och möjlighet att ta med sig maten om du hellre skulle vilja det. 

Restaurang Ceylan De Luxe

Restaurang Ceylan De Luxe är centralt belägen i Vetlanda. Välj mellan lunchbuffén eller att avnjuta någon av rätterna på á la carte-menyn. 

Här finns det både uteservering och fullständiga rättigheter. 

Bistro Raw

Bistro Raw är restaurangen som fokuserar på hälsosam och näringsrik mat. Ägaren Louise Rönnquist serverar med andra ord mat som är laktosfri, glutenfri och fri från raffinerat socker. Förutom en soppa som värms upp upphettas ingenting till högre än 42 grader.  

Bar & Ät

Reastaurang Bar & Ät serverar dagens lunch och á la carte. Under lunchen kan du välja mellan husmanskost och ett thaiinspirerat alternativ. 

Under sommarmånaderna kan du njuta av restaurangens grillbuffé som serveras varje onsdag på uteserveringen. 

Cafeér 

Espresso House

Den populära cafékedjan Espresso House har slagit upp portarna i Svedbomshuset i Vetlanda. Både Svedboms och Tobaksaffären har flyttat ut för att göra plats för kaffekedjan. Espresso House har ett brett utbud både när det gäller kaffe, bakverk, mer matiga rätter och övrga drycker. Förutom en mysig miljö inomhus kommer du under de varmare månaderna även få möjlighet att avnjuta ditt kaffe på caféets uteservering. 

Konditori Cecil

På Konditori Cecil beläget mitt i centrala Vetlanda kan du fika och äta lunch. Allt som serveras är egentillverkat. Vill du testa dina egna kreativa bak- och matlagningsförmågor kan du köpa råvaror på plats för att baka själv hemma. 

Konditori Cecil har både uteservering och fullständiga rättigheter. 

Vänhems Café

I Korsberga ligger Vänhems café där du kan avnjuta en god kopp kaffe och någon av alla bakverk ute i den lummiga trädgården. På caféet serveras det mat under hela dagarna. De tar även emot bokningar för större sällskap samt catering. 

BrittaLisas hundcafé

I Skede ligger BrittaLisas hunddagis som varje torsdag bjuder in till hundcafé. Här kan husse eller matte tillsammans med sin eller sina hundar både njuta av en härlig fikastund och göra av med spring i benen i den 2 000 kvadratmeter stora rasthagen. 

Det är en upplevelse som innebär nyttig social och passiv träning för din hund. 

Alla hundar är välkomna till BrittaLisas. Tänk bara på att koppla din hund innan du går in på caféet. 

Bäckaby sommarcafé 

Varje sommar kan du njuta av hembakat fikabröd och glass hos Bäckaby sommarcafé som ligger i Bäckabygården. I nära anslutning till sommarcaféet hittar du både boule- och minigolfbana och stora gröna ytor för rastlösa barnsben. 

Intill caféet finns även en butik som säljer hantverk från bygden. 

Räven & osten 

På Lidagården utanför Järnforsen har det sedan år 2013 ystats ost producerad på lokal komjölk. Osten är småskaligt och hantverksmässigt tillverkad i en ombyggd ladugårdsbyggnad från 1890-talet.

Förutom ost finns det ett sommarcafé på gården där du kan fika och avnjuta den egentillverkade osten. I butiken kan du köpa med dig ost och andra lokala varor. 

Café Lovisen 

I Stenberga ligger Café Lovisen där du i en gammal affärskultur får nya smakupplevelser med hembakat fika och närproducerad mat. Caféet är en handelsbod med anor från 1850-talet som genom en varsam renovering fått behålla både bodens gamla hyllor och butiksdisk. 

Café Lovisen hyr och förvaltar även stugorna i anslutande Boda By. Stugorna kan hyras året runt och består av tre sovrum, fullt utrustat kök och ett allrum med braskamin. 

HeddaGretas Café & Stenugnsbageri 

Caféet HeddaGretas Café & Stenugnsbageri bjuder på hantvärksmässigt bröd, rejäla mackor och saftiga bullar. Kom in i värmen och njut av en fikapaus i en mysig cafémiljö där allt gott bakas i en stenugn. 

Caféet tar gärna emot större beställningar om du ringer lite förväg. 

Levanders Café & Lanthandel 

Favoritbakelsen bland Levanders Café & Lanthandels kunder är Farmor Violas kringlor. Under sommarmånaderna kan du köpa våfflor som avnjuts ute i trädgården. Väljer du i stället att sitta inne kan du sätta dig i Erik Levanders gamla soffa och läsa gamla tidningar från 1940-talet. 

Levanders är inte bara ett café utan också en lanthandel.