Little Rock Lake

Den 29 maj invigdes ziplinebanan Little Rock Lake, en äventyrsanläggning i Kronoparken cirka fem kilometer norr om Klavreström. Äventyrsbanan sträcker sig över både Kronobergs län och Jönköpings län. Den större delen av ziplinebanan ligger i Uppvidinge kommun och en fjärdedel i Vetlanda kommun.

Det är Jonas Grahn och Håkan Blad som gemensamt äger anläggningen och de är nu mycket stolta att efter cirka 2 års arbete äntligen kunna inviga norra Europas största ziplineanläggning!
Det var många som var intresserade av att närvara vid invigningen den 29 maj och Lena Stävmo – Destination Småland AB höll ett invigningstal.

– Cirka 80 personer passade på att gratis zippa mellan torn nummer 1 och torn nummer 2, berättar Jonas. Den yngsta var
7 år och den äldsta som provade att zippa var en kvinna över
80 år. Totalt var det cirka 300 personer som under dagen besökte anläggningen, fortsätter Jonas, som var mycket nöjd med dagen.
Fredrik Blad från Ramkvilla Hotel och Konferens var för dagen grillmästare och det serverades en specialkomponerad korv från Steens i Åseda en "Hot Zip" och den var fantastiskt välsmakande!

Vad är en zipline

En zipline är en linbana där du hänger i en sele och åker på en wire. Du åker en och en på linan mellan olika stationer och man åtföljs i grupper upp till åtta personer alltid av två guider som svarar för säkerheten under själva åkandet.
Det är ett adrenalinfyllt äventyr med inslag av höga höjder och hastigheter. Naturen är enastående vacker och den högsta höjden är 52 meter.

Två banor

Det finns två olika banor att välja på en svart och en grön-blå.
Den svarta banan är den mest adrenalinkittlande och är totalt 1 577 meter lång och består av 11 stationer, fördelat på sju torn
vilka är mellan 12 och 20 meter höga.
Äventyret tar 2-2,5 timme att ta sig runt beroende på storleken i gruppen.

Den grön-blå banan är lite mer familjevänlig, men även den adrenalinkittlande med sin totala längd av 753 meter fördelat på
sju stationer. Den har totalt tre torn vilka är mellan 12 och 17,5 meter höga. Högsta höjd i denna bana är 20 meter över mark. 
Äventyret tar 1-1,5 timme att ta sig runt beroende på storleken i gruppen.

Little Rock Lake

När kan man zippa

Minimiålder för att zippa är 10 år, men barn mellan 7-10 år kan tandemzippa med guide eller med vuxen målsman. Minimivikt är 45 kg och maxvikten får inte överstiga 125 kg.
– Vi rekommenderar alla att boka via vårt bokningssystem, säger Jonas Grahn för att kunna garantera plats. Drop in gäster erbjuds ziplineåkning under sommarmånaderna juni - augusti i mån av lediga platser. Under övriga året måste all ziplineåkning bokas i förväg.
I juni - augusti är det öppet dagligen mellan klockan 10.00 och 17.00. Första zippen är klockan 11.00, därefter klockan 14.00 och den sista avgången är klockan 17.00. Man måste vara på plats 30 minuter före bokad zip.
– Du kan alltid med kort varsel ringa vår servicetelefon, fortsätter Jonas och efterfråga lediga platser under högsäsong.
Grupper kan boka hela året och avgångar är under dygnets ljusa timmar.
Man kan zippa året om i nästan alla väder.

Zipline åkare

Andra attraktioner i anläggningen

På toppen av berget finns ett 20 meter högt utsikttorn med en av Sveriges vackraste utsikter. Från tornet får du vid klart väder en milsvidd och ett vidsträckt 360 graders panorama med Änghultasjöns vida vattenspegel och det vidsträckta skogslanskapet som är sagolikt. 

Det finns även en vildmarks restaurang på toppen av berget som kan ta 60 gäster. Under högsäsong juni-aug är restaurangen öppen alla dagar mellan klockan 12.00 och 18.00. Här serveras i första hand kulinariska upplevelser hämtade från skogen och sjöarna. Det finns även möjlighet att köpa enklare mat att grilla själv på någon av grillplatserna i anslutning till toppen.

För den som vill övernatta i äventyrsanläggningen så är även det möjligt i två av tornens toppstugor. Då bor du lite spartanskt med två bäddar och en mulltoalett med en vidunderlig utsikt över sjö och skogslandskapet! Önskas frukost så kan även detta arrangeras.  

1 000 besökare

Den 1 000 zippande gästen genom anläggningen som åkte den svarta turen blev den 15-årige Rogier Huibregtse från Vlisingen i Nederländerna. Banchefen Peter Szabo maskerade sig till "Kapten Zipline" och överraskade Rogier när han hade åkt sin tur med en uppvaktning från Little Rock Lake AB.