Jazz på Vetlanda museum - Jazz&

Premiär i Vetlanda för gruppen Jazz&. Fem musiker, varav fyra till vardags arbetar med att stötta unga musiker, ger sin första konsert på Vetlanda museum. Alla är kända profiler och den 21 oktober begår de jazz-premiär tillsammans.

Jazz& - En ny grupp är född

Vid en jazzkonsert på Vetlanda museum tidigt i våras diskuterades önskemål från publiken inför framtida konserter på museet. En av konsertbesökare - Mats Gräns och Ann-Mari Forsberg, arrangör av Jazz på Vetlanda museum påbörjade ett samtal som kom att utvecklas till en stark lust hos Mats  
"Tänk om det vore möjligt att få dra ihop ett gäng och få spela där" Mats hade några musikanter i tankarna men han tänkte att man ju inte kan bli profet i sin egen hemstad så han vacklade…… men tanken var för lockande för att inte testas. Sagt och gjort. Mats ringde Therése Wiberg, Johan Andersson, Erik Göransson och Erik Knutsson, som allesammans är musiklärare och frågade om de skulle dra ihop något. Mats och Therése hade pratats vid flera gånger när de setts under repetitionerna på Vetlanda Big Band eller när de lirat ihop i Missionskyrkan med GospelBolaget.  Samtalen mellan Therese och Mats styrdes många gånger naturligt mot Värmland där Therése kommer ifrån och där Mats studerat. Moniza Z och värmländska nämndes. Detta var embryot till vad som sedan ledde fram till temat nämligen ”Jazz på svenska”.
En av inspirationskällorna för Mats var också när han hösten 2013 hörde Meta Roos, Kjell Öhman, Hans Backenroth, Joakim Ekberg och Kjell Ottesen spela på museet. Musikstilen kändes lättillgänglig och väldigt uppskattad av publiken. Mats menar att en del jazz kan upplevas som svår, inåtvänd och svårbegriplig utan en tydlig tråd att följa. Det motsatta kan väl sägas vara målet i Jazz&-projektets fall. Resultatet kommer att låta höra sig onsdagen den 21 oktober 2015.

Namnet Jazz& är inte gruppens permanenta namn. Det är snarare ett namn som antyder en fortsättning. Jazz och… vad som kommer sedan återstår att se. Planer finns redan så håll utkik framöver.

Så här beskriver de sig själva

Erik Göransson och Mats Gräns

Erik Göransson – gitarr

Jag började min musikaliska bana med att spela fiol på kommunala musikskolan i Aneby. Eftersom jag inte är den skarpaste skeden i lådan dröjde det ända fram till sista året i grundskolan innan jag tog mitt förstånd till fånga och insåg att det var gitarr jag ville spela.

Jag gick det estetiska programmet i Tranås med inriktning musik. Därefter följde två års musikstudier på Bilströmska folkhögskolan på Tjörn. Sedan började jag på Artisten, musikhögskolan i Göteborg och medan jag studerade till musiklärare startade jag bandet Sunny Day Confusion.

Sedan 2009 undervisar jag på ES musik i Vetlanda och sedan några år tillbaka även på musikskolan som gitarrlärare. Idag spelar jag för utom i ”jazzbandet” med Vetlanda Big Band och med Carolins Capell som precis har släppt skivan ”Banne mig”. Är ledare för Rälsens band i Nässjö och kan ibland ses som trubadur.

Jazzen har förföljt mig genom åren, under studieperioden ofta i form av en gitarrläxa eller en ensembleuppgift. En stil som från början inte var självvald och förknippad med många måsten, har med åren blivit en vän som erbjuder spelglädje och utmaningar. Det känns fantastiskt roligt att tillsammans med Mats, Therése, Johan och Erik få sätta ihop en konsert och se vad det blir för musik. Det är det som gör jazz så spännande. 

Mats Gräns - basist

Elbasist, kontrabasist och sångare. Uppvuxen på Västra Djurle två mil söder om Växjö i en sångglad familj. Har aldrig gått i kommunala musikskolan. Vägen gick via studieförbundskurser på elbas och efter några år privatlektioner på elbas och senare kontrabas, åtta år i dansband mellan 14 och 22 års ålder. Körbanan började i Ingelstadkören som konserterade både kyrkligt och profant. I Växjö Musikteaterensemble sjöng jag i kören i uppsättningar som Skapelsen av Joseph Haydn, Grevinnan Maritza av Emelich Kalman. Via detta kom jag också med i Slottspelen Kronoberg under ett par år där fokus låg på sång för min del men faktiskt lite dans också.

Musikutbildning på heltid blev det på S:t Sigfrids Folkhögskola på Musiklinjen 1985-87, sedan Ingesunds Musikhögskola, Arvika från 1987 med klassisk kontrabas som huvudinstrument som ledde till examen Master Of Fine Arts 1991. Hamnade på Småländska Höglandet efter examen. Jobbade i musikskolorna i Nässjö, Vetlanda och Sävsjö 1991-95 som lärare i kontrabas, elbas, cello och gitarr.

Från 1995 jobbar jag på Estetiska Programmet vid Njudungsgymnasiet som lärare, programutvecklare och numera även kommunikatör. Har på senare år börjat ha några baselever i musikskolan igen. Har spelat både klassiskt, pop, jazz, rock med mera. Allt ifrån Mozarts Requiem till AC/DC. Musicerar i olika sammanhang, stilar och konstellationer till exempel vokalensemblen Vox Magica, Vetlanda Big Band, coverbandet You Name It samt en massa frilansjobb i olika konserter, orkesterföreningar och kyrkor som basist – både med och utan stråke.

Johan Andersson och Therése Wiberg

Therése Wiberg – sång

Uppvuxen på Hammarö utanför Karlstad i Värmland. Sång- och musikglada föräldrar och syskon samt uppväxten i kyrkan har format min musikaliska bana. Det var barnkör, ungdomskör och en egen a capella-grupp. Spelade fiol och viola på Musikskolan. Korist i Värmlandsoperans uppsättning av Kavaljererna på Ekeby 1994-95.

Efter avslutad gymnasieingenjörsutbildning bar det av till Södra Vätterbygdens folkhögskola för att studera musik i två år. Målet var sedan byggnadsingenjör men svängde helt om och utbildade mig till sångpedagog och musiklärare för grundskola och gymnasium med inriktning musikdramatik. Det var mycket körmusik under studietiden. Framför allt med Musikhögskolans kammarkör och gospelkören Solid Gospel men också jazz i olika konstellationer. Den egna gruppen Enea formades bland annat under dessa år.
Har haft förmånen att vara på två turnéer med den nu bortgångne amerikanske gospellegenden Andrae Crouch. Första turnén resulterade även i en skiva.

Sedan flytten till Vetlanda 2005 har körmusiken också tagit stor plats och då främst inom gospelgenren men också som inspiratör till andra körer. Jazzen har jag fått ge uttryck för i Vetlanda Big Band, som jag varit med i sedan starten. Till vardags arbetar jag med administration och sångundervisning men frilansar också med sång och körverksamhet.

Johan Andersson - trummor

Född i Ljungby, uppväxt på Bolmsö. Började spela tidigt, i fyra-fem årsåldern.

Han spelade i Ljungby Blåsorkester och studerade på musiklinjen vid S:t Sigfrids Folkhögskola. Gjorde lumpen som trummis i Arméns musikpluton i Strängnäs. I början av 2000-talet spelade han i dansbanden Chrix och Alive. Spelade med Nick Borgens några år till 2006.

Johan har även medverkat i melodifestivalen. Sedan några år tillbaka är han trummis i Scotts. 

Erik Knutsson

Erik Knutsson - piano

30 år från Skåne. Uppväxt i musikalisk släkt.
Har pluggat musik och frilansat de senaste åren i Stockholm. Spelar allt från jazzfusion till smöriga ballader.