Cykla & Vandra

Det finns ett antal kortare vandrings- och cykelleder i Vetlanda med omgivningar.

Lederna är planerade så att de ger vandraren eller cyklisten fina och spännande natur- och kulturupplevelser i kommunen. I Vetlanda stad kan du gå en historisk vandring och se hur staden har utvecklats under årens lopp. Med ett fördjupningshäfte med kommentarer kan du lära dig mer om staden.

I Ramkvillabygden finns flera förslag till vandrings- och cykelleder med start vid Äventyrsbyn Ramoa. Det finns möjlighet till fika, mat, övernattning och andra aktiviteter i området.

I Korsberga kan du cykla runt Hjärtasjön med start vid Vänhems café och vandrarhem. 

Höglandsleden - en del av Smålandsleden passerar genom Vetlanda kommun. Den kommer in i den sydvästra delen av kommunen och går genom ett mycket varierat natur- och kulturlandskap innan den lämnar Vetlanda kommun i nordöst. Sträckan har rustats upp med nya markeringar och det finns fem olika kartdelar som kan köpas på Vetlanda turistcenter eller ladda ner här på webben.

De båda cykelturerna "Saljen runt" och "Gruvrundan" är två längre rundor med stor variation på terräng. Här finns både tillfälle att besöka Kleva gruva och Ädelfors guldvaskning eller varför inte Högarps kulturreservat.

Aktuell information får du av Vetlanda  turistcenter , som även har broschyrer, kartor och förslag på andra cykel- och vandringsturer.